Fairtrade

Waarom fairtrade, wat maakt het verschil?
Koop eerlijk en bewust.

Waarom Fairtrade?

Helaas brengt goudwinning grote schade toe aan mens en milieu en zien goudwerkers maar weinig terug van de werkelijke waarde van hun goud. Wereldwijd wordt goud gewonnen in zowel grote- als kleinschalige mijnbouw. De mijnwerkers werken onder zeer slechte arbeidsomstandigheden en er wordt geen rekening gehouden met de schade die de mijnbouw aanricht aan het milieu, zoals vernietiging van landbouwgrond en vervuiling van water/grond door het gebruik van zware metalen.

Arbeiders zitten vast in het systeem, geen uitzicht op een beter bestaan, geen scholing voor hun kinderen en slechte gezondheidszorg. Wanneer een mijn overstapt naar een fairtrade certificering kan het systeem doorbroken worden. En dat maakt een groot verschil.

Gerecycled of Fairtrade?

Bijna al het ‘gewone’ goud dat gebruikt wordt in de sieradenbranche is gereycled. Toch kies ik liever voor Fairtrade goud. Waarom? Gerecycled goud is natuurlijk prima, op dat vlak is onze branche altijd al duurzaam geweest. Maar goud recyclen verandert niets aan de basis, het delven van het goud. Omdat er nog grote veranderingen nodig zijn om de goudwinning te verbeteren vind ik dat Fairtrade op dit moment de juiste keuze is.

De fairtrade mijnbouw is kleinschalig met meer aandacht voor arbeidsomstandigheden en milieu. De mijnwerkers ontvangen een beter loon. De prijs van het fairtrade gecertificeerde goud is gelijk aan die van de wereldprijs maar er komt een premie van 10% bovenop om te voldoen aan de fairtrade standaard. Als zo’n kleinschalige mijn er voor kiest om daarnaast ook te voldoen aan speciale hogere milieu eisen dan komt er nog een extra premie van 5% bovenop.

Only the Best

Geregistreerd goudsmid

Ik wil graag meewerken aan een duurzamere goudwinning en een bewustere wereld. Als ik een sieraad of trouwringen maak, waar ik al mijn liefde en passie in stop, is het pas echt af als ik voor elke stap naar naar mijn eindproduct een weloverwogen en juiste keuze heb gemaakt. Het investeren in duurzaam goud heeft een directe positieve invloed op de goudwinning. Daarom ben ik geregistreerd goudsmid bij Fairtrade International. Zie ook: www.fairgold.org Certificeerd goud geeft je de garantie dat je weet waar je goud vandaan komt.

Fairtrade goud

Het goud dat wij gebruiken komt van de mijn Macdesa uit Peru. In het Andesgebergte in de buurt van Arequipa is de mijnbouwgemeenschap van Macdesa gevestigd. Dankzij Macdesa hebben ongeveer 329 partners en 91 arbeiders een inkomen. De Macdesa mijn is Fairtrade gecertificeerd. De Fairtrade premie die de gemeenschap ontvangt wordt geïnvesteerd in huisvesting, veiligheidsmiddelen en in support voor de vrouwelijke arbeiders die ook op een veilige manier moeten kunnen deelnemen aan het proces.

Fairtrade zilver

Voor zilver gaat hetzelfde verhaal op als goud. Alleen is de herkomst een andere lokatie. Het fairtrade zilver dat ik gebruik komt uit Bolivia en Argentinië. Een leuk weetje. De mijn in Bolivia die fairtrade zilver produceert is een oude mijn die door een groot mijnbedrijf werd afgeschreven. De bewoners in het gebied bleven berooid achter toen de het mijnbedrijf vertrok. Nu beheren de bewoners de mijn zelf, als coöperatie, en zijn niet meer afhankelijk van een groot bedrijf die geen rekening houdt met mens en milieu. Het zilver uit Argentinië is afkomstig van de ecologische goudmijn Eco Andina.